Av mördeg kan man göra alla möjliga, väldigt olika kakor. Här är tips på tre fina mördegskakor.
Mördeg:
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
(spara lite mjöl till utbakning)
1 krm salt
Om mördeg med choklad i:
+ 2 msk kakao
Av mördeg kan man göra alla möjliga, väldigt olika kakor. Här är tips på tre fina mördegskakor.
Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en jämn deg, i bakmaskin eller för hand. Låt vila kallt i minst 30 minuter. Vill du göra ringarna på stora bilden så delar du nu degen i två bitar och arbetar in 2 msk kakao i ena degbiten. Arbeta så snabbt som möjligt så blir kakorna sprödare.
Ringar (ca 30 stycken):
Dela degen i två innan den vilar kallt. Arbeta in 2 msk kakao i ena delen.
När degen vilat; rulla ut längder i ett pekfingers tjocklek ungefär, skär dem i ca 18 centimeter. Tvinna försiktigt ihop den ljusa och mörka degen till ringar. Lägg på bakplåtspapper och vila kallt i ytterligare 20 min. Sätt ugnen på 175°. Grädda i 6-8 minuter. Låt kallna på plåten.
Syltkakor (ca 40 stycken):
När degen vilat kallt: Dela mördegen (här utan kakao) i två bitar. Rulla två längder. Skär i bitar och rulla till bollar. Lägg över på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck ner en tumme och klicka i valfri sylt. Grädda mitt i ugnen i 6-8 min. Ringla ev lite glasyr på kakorna.
Kardemummalöv (ca 60 stycken):
När degen vilat kallt: Dela mördegen (här utan kakao) i två bitar. Kavla ut degen tunt (ca 4 mm). Pensla den med lätt uppvispad äggvita. Strö över rikligt med nystötta kardemummakärnor, kanel och pärlsocker. Stansa ut löv (eller kanske hjärtan) och lägg över på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 6-8min tills de har fått ytterst lite färg. Låt svalna på plåten.