Enbär och rödkål är enastående gott ihop. Den salta osten på toppen ger fin balans mot den sötare kålen.
4 portioner eller 10 portioner på julbord:
1 1/2 kg rödkål
1 gul lök
10 enbär
2 msk smör
2 msk olivolja
2 msk råsocker
1 tsk salt
3 msk balsamvinäger
1 dl vatten
150 g fetaost
1 dl saltrostade pumpakärnor
Enbär och rödkål är enastående gott ihop. Den salta osten på toppen ger fin balans mot den sötare kålen.
Strimla rödkålen. Skala och finhacka löken. Mortla enbären. Fräs rödkål och lök i smör och olivolja i en rymlig panna i ca 3 minuter. Tillsätt enbär och socker, låt fräsa i ytterligare ca 2 min.Salta. Häll på balsamvinäger och låt fräsa in. Häll på vattnet. Låt koka på svag värme under lock i ca 15 min. Strö över pumpakärnor och smula över fetaost vid servering.