Salladen äts som en lättare ensamrätt eller som förrätt till dubbelt så många. Den passar också till stekt kyckling. Lätta sallatsblad med milda, bittra toner tillhör verkligen en av vinterns primörer. Tillsammans med smakrika apelsiner och krispig polkabeta får man en fin grund till en ljuvlig vintersallad. Bottna med luftigt vispad ricotta och toppa med rostade pistagenötter. Smörstekt frukt- eller levain passar bra till. Drick gärna ett medelfylligt vitt vin med frisk syra, från t ex Bourgogne eller Loire i Frankrike.
4 portioner:
1 rosé eller rossisalladshuvud
1/2 salladshuvud, castel franco eller lollo rosso
1 endive, röd eller vit
1 dl skalade pistagenötter
ca 1 tsk fänkålsfrö
2 krm flingsalt
2 polkabetor
4 små till medelstora apelsiner, gärna blodapelsin
ca 1 dl oliver, gärna Taggiasca
ca 2 msk god olivolja, gärna pepprig
ca 2 tsk sherry- eller äppelcidervinäger
nymalen svartpeppar
Fetricotta:
150 g fetaost
250 g ricotta
Salladen äts som en lättare ensamrätt eller som förrätt till dubbelt så många. Den passar också till stekt kyckling. Lätta sallatsblad med milda, bittra toner tillhör verkligen en av vinterns primörer. Tillsammans med smakrika apelsiner och krispig polkabeta får man en fin grund till en ljuvlig vintersallad. Bottna med luftigt vispad ricotta och toppa med rostade pistagenötter. Smörstekt frukt- eller levain passar bra till. Drick gärna ett medelfylligt vitt vin med frisk syra, från t ex Bourgogne eller Loire i Frankrike.
Plocka, skölj och låt alla salladsblad torka. Hacka och rosta pistagenötterna gyllene i en torr panna. Rosta fänkålsfrö lätt med flingsaltet. Borsta polkabetorna rena och skiva så tunt som möjligt, gärna på mandolin, lägg över i en skål. Skär bort skalet från apelsinerna och skiva dem. Använd saften som blir kvar på skärbrädan till att krama in i polkabetorna med en nypa salt.
Bryt ner fetaosten i mindre bitar i en bunke.Tillsätt ricotta och vispa luftigt, helst med elvisp, i någon minut. Klicka och bred ut lätt på tallrikar. Toppa med salladsblad, polkabetor, apelsin och oliver. Droppa över olivolja och vinäger. Smula över fänkålssaltet. Strö över pistagenötter. Avsluta med att dra några rejäla tag med svartpepparkvarnen.
Foto: Sanna Blåvarg