En stor gryta som räcker till cirka 8 personer. Dessutom går den med fördel att förbereda. Med vitt vin och dragon är det en fin kycklingrätt att servera till våren. Välj kyckling som har fått gå ute och picka fritt, de smakar så mycket bättre och har fått leva ett sjysst liv.
8 portioner:
2 hela reko kycklingar (2 1/2 -3 kilo)
2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 stora, gula lökar
3 vitlöksklyftor
200 g champinjoner, gärna små (borstade)
2 msk rapsolja
1 msk hackad, färsk dragon + extra till garnering
4 dl torrt vitt vin
3 dl vatten
3 dl valfri grädde
3 msk konc kycklingfond
2 msk dijonsenap
300 g jordärtskockor
Till servering:
små, fina potatisar,
eller kokt basmatiris
en rejäl grönsallad
ett gott bröd att doppa i såsen
En stor gryta som räcker till cirka 8 personer. Dessutom går den med fördel att förbereda. Med vitt vin och dragon är det en fin kycklingrätt att servera till våren. Välj kyckling som har fått gå ute och picka fritt, de smakar så mycket bättre och har fått leva ett sjysst liv.
Stycka kycklingarna i stora bitar. Salta och peppra väl. Skala och skiva lök och vitlök. Halvera stora champinjoner. Bryn kycklingen väl runt om i olja i en stekpanna. Lägg över i en stekgryta. Bryn svamp, lök och vitlök i omgångar, använd samma stekpanna som kycklingen brynts i och låt det goda fettet från kycklingen vara kvar. Salta och peppra lätt. Lägg över allt i stekgrytan tillsammans med kycklingen. Strö över dragonen. Häll på vinet och låt det koka in utan lock i ca 5 minuter.
Tillsätt vatten, grädde, fond och senap. Lägg på ett lock och låt sjuda i 15 minuter. Skala och halvera under tiden jordärtskockorna. Lägg ner dem i grytan och koka i ytterligare 10-15 minuter tills kycklingen är genomkokt (den ska vara 82° i innertemperatur). Smaka av grytan väl med salt, peppar och ev mer senap. Hit går det bra att förbereda.
Strax före servering: Skopa upp cirka 3 dl sås. Värm och mixa skummig med mixerstav. Toppa grytan med skummet vid servering. Strö över lite extra dragon.