Många frågar mig hur man hanterar aubergine. Jag har förstått att det är en råvara många tycker är trixig att använda. Det måste vi ändra på! Den är så himla matig och god ju. Tricket är egentligen att strö över salt på skivorna eller bitarna man ska tillaga. Då drar man ur vätskan och lustigt nog blir auberginen liksom mör istället för ”studsig” och lite hård. Här kommer ett recept på en gryta som fungerar precis lika bra till en lördagmiddag som en ”meatfree monday”. Servera med ris, matyoghurt och gärna mango chutney.
Cirka 4 portioner:
2 auberginer
1 msk salt
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
ca 6 skivor färsk ingefära
1 dl olivolja
1 msk medelstark curry
1 1/2 dl finkrossade tomater
1 burk kokosmjölk
2 limeblad
1 msk honung
salt och peppar
Många frågar mig hur man hanterar aubergine. Jag har förstått att det är en råvara många tycker är trixig att använda. Det måste vi ändra på! Den är så himla matig och god ju. Tricket är egentligen att strö över salt på skivorna eller bitarna man ska tillaga. Då drar man ur vätskan och lustigt nog blir auberginen liksom mör istället för ”studsig” och lite hård. Här kommer ett recept på en gryta som fungerar precis lika bra till en lördagmiddag som en ”meatfree monday”. Servera med ris, matyoghurt och gärna mango chutney.
Sätt ugnen på 225°. Skär auberginerna i grova bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över saltet och låt stå i ca 20 min. Skala och skiva under tiden lök, vitlök, chili och ingefära. Klappa auberginerna med hushållspapper och ringla över hälften av oljan. Rosta i mitten av ugnen i 15-20 min. Fräs under tiden lök, vitlök och chili i resten av oljan i en gryta i 2-3 min tills det har fått lite färg och mjuknat. Tillsätt currypulver och fräs i ett par minuter till. Tillsätt tomater, kokosmjölk, limeblad, honung och rostade auberginer. Låt koka på medelvärme i ca 20 minuter tills auberginerna känns mjuka. Smaka av noga med salt och peppar.
Foto: Lina Eriksson
Tips!
Strimla ner lite svartkål eller annat grönt i riset, tillsätt även rostad lök.