Eftersom kanin traditionellt sett inte är det vanligaste köttet för oss att äta i Sverige, så kan det vara idé att beställa det i förväg hos din kötthandlare. Be gärna att även få den styckad. Kanin är ett hållbart kött att äta, då det finns väldigt mycket kaninkött. Så våga prova!
6 portioner:
2 dl torkade små vita bönor
3 gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 tsk stött kryddpeppar
1 rejäl kvist rosmarin
1/2 dl olivolja
1 kanin, styckad i grytbitar (ca 1,8 kg)
2 msk smör
2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
3 dl torrt vitt vin
1 burk krossade tomater (400 g)
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 msk kalv- eller grönsaksfond
2 lagerblad
1 msk honung
Helbakad rotselleri:
2 hela rotselleri, à ca 1 kg
1/2dl hackad persilja
smör
Svartkål med mandel:
200 g svartkål
olivolja, till stekning
salt och svartpeppar
2 dl saltade, skalade sötmandlar, helst marconamandlar
Eftersom kanin traditionellt sett inte är det vanligaste köttet för oss att äta i Sverige, så kan det vara idé att beställa det i förväg hos din kötthandlare. Be gärna att även få den styckad. Kanin är ett hållbart kött att äta, då det finns väldigt mycket kaninkött. Så våga prova!
Dag 1:
Lägg bönorna i blöt över natten.
Dag 2:
Sätt ugnen på 175°.
Lägg rotsellerin på ett galler och baka den i mitten av ugnen 1 1/2–2 timmar. Använd en provsticka för att kontrollera när den är mjuk. Skala, halvera och skiva lök och vitlök. Bryn lök, vitlök, kryddpeppar och rosmarin i olivoljan i en stekgryta på svag värme i cirka 5 minuter. Bryn kaninbitarna runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Koka ur pannan mellan varven med en skvätt av vinet. Lägg köttet i stekgrytan. Häll på vinet från pannan samt även resterande vin. Tillsätt tomater, tomatpuré, vatten, buljongtärning, lagerblad och honung. Låt koka på svag värme i 20 minuter under lock. Skölj bönorna i ett durkslag och lägg dem i grytan. Sjud på svag värme under lock, tills bönorna är mjuka och kaninen känns mör, i 50– 60 minuter. Låt sjuda utan lock de sista 15 minuterna. Smaka av med salt och peppar.
Strimla svartkålen grovt. Fräs den mjuk i olivolja i en stekpanna i ett par minuter. Salta, peppra och strö över mandlarna. Skär av toppen på rotsellerin. Gröp ur den och blanda med persilja och en klicksmör. Servera grytan med rotselleri och svartkål.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt