En klassisk grönkålssoppa, serverade med förlorade ägg. Torr sherry soppan ger den ett särskilt djup, men visst, det går så klart att byta ut mot vitt vin. Det är fint att rosta lite fänkålsfrö att smula över soppan vid servering. Även grönkålschips är ett magiskt tillbehör, då upplevelsen i munnen när det fraset möter den lena, släta soppan blir... mmmmm...
4 portioner:
500 g färsk grönkål
3 schalottenlökar (eller 1 gul lök)
1/2 fänkål
1 tsk fänkålsfrön
1/2 dl torr sherry (eller torrt, vitt vin)
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl valfri grädde
Pocherade ägg:
4 ägg
2 msk ättikssprit (12%)
Till garnering:
gärna lite grönkålschips
rostade, stötta fänkålsfrön
En klassisk grönkålssoppa, serverade med förlorade ägg. Torr sherry soppan ger den ett särskilt djup, men visst, det går så klart att byta ut mot vitt vin. Det är fint att rosta lite fänkålsfrö att smula över soppan vid servering. Även grönkålschips är ett magiskt tillbehör, då upplevelsen i munnen när det fraset möter den lena, släta soppan blir... mmmmm...
Repa av grönkålsbladen från stjälkarna. Skala och finhacka löken. Finhacka fänkålen. Fräs lök och fänkål mjuka med fänkålsfrö i ett par minuter utan att de får färg. Tillsätt grönkål och låt fräsa med i någon minut. Häll på vatten och lägg i buljongtärningar, låt koka upp. Koka i cirka 5 minuter tills grönkålen är precis mjuk, men utan att ha hunnit bli brun! Tillsätt grädde och mixa slät. Smaka av väl med salt och nymalen svartpeppar.
Knäck äggen försiktigt i en bunke. Häll på ättikssprit. Skaka bunken lätt så att ättikan kommer åt väl runt äggen. Låt vila i 3-4 minuter. Koka under tiden upp vatten med lite salt. Stjälp försiktigt ner äggen i vattnet och låt sjuda i 2-4 minuter beroende på hur fasta de önskas. Ta upp med hålslev och lägg hastigt ner i isvatten. Servera soppan med förlorade ägg. Smula gärna över lite grönkålschips.
Foto: Sanna Blåvarg
Förlorade ägg..
.. är samma sak som pocherade ägg. Kärt barn har många namn!