Ett par goda tillbehör till din tacomiddag som kanske inte är de man gör varje dag. Det är ju kul med lite variation!
Krämig majssalsa:
200 g majskorn, frysta eller från burk
2 dl crème fraiche
100 g riven cheddarost
ev lite cayennepeppar
salt och peppar
Marinerad paprika:
3 röda paprikor
1/2 tsk hel spiskummin
1 vitlöksklyfta
1 stjälk blekselleri
bladpersilja
1/2 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
flingsalt och svartpeppar
Svart böncrème:
1 förp. svarta bönor (ca 300 g)
2 msk matyoghurt eller gräddfil
finrivet skal och saft av 1 lime
2 msk finhackad persilja
salt och peppar
Ett par goda tillbehör till din tacomiddag som kanske inte är de man gör varje dag. Det är ju kul med lite variation!
Majssalsa: Häll av majskornen (om de är från burk), klappa de lätt med hushållspapper. Rosta majskornen i en stekpanna tills de får lite färg. Tillsätt crème fraiche och låt det puttra ihop i ca 1 minut. Rör ner osten. Smaka av med salt och peppar. Pudra gärna över lite cayennepeppar.
Marinerad paprika: Sätt ugnen på 250°. Halvera paprikorna och ta bort kärnhusen. Lägg dem med kupiga sidan uppåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Baka paprikahalvorna mitt i ugnen i 10-20 minuter tills skalet börjar svartna. Lägg över i en bunke och täck med plastfilm i ca 5 minuter, då lossnar skalet enkelt. Dra bort skalet från paprikorna och skär dem i strimlor. Lägg dem på ett fat. Salta och peppra. Rosta spiskummin i en torr, het panna tills de börjar ”poppa” i pannan. Strö dem över paprikan. Skalao ch skiva vitlöken tunt. Skär bleksellerin i tunna stickor. Strö allt över paprikorna. Ringla över olja och vinäger.
Crème på svarta bönor: Häll av bönorna i ett durkslag och skölj dem. Mixa till en slät crème med matyoghurt, limeskal och limesaft. Rör i persiljan. Salta och peppra.
Foto: Lina Eriksson