Spröd mördegsbotten som fylls med mjukseg chokladkolassmet... Ja, ni hör ju själva hur gott! Jag varierar toppingen friskt beroende på tillfälle. Hackade, saltrostade mandlar, hackade polkagrisar eller färska hallon på toppen är några olika varianter. Oavsett, glöm inte flinsaltet på toppen! Kakan är mäktig så jag tycker att den är lagom till sisådär 14-16 personer.
Cirka 14 bitar:
Pajdeg:
100 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 äggula
2 msk florsocker
2 msk kakao
1 krm salt
ev 2 tsk iskallt vatten
Fyllning:
300 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad
2 dl valfri vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 krm äkta vaniljfrön
1 krm salt
Topping vid servering:
1/2 tsk smulat flingsalt
Spröd mördegsbotten som fylls med mjukseg chokladkolassmet... Ja, ni hör ju själva hur gott! Jag varierar toppingen friskt beroende på tillfälle. Hackade, saltrostade mandlar, hackade polkagrisar eller färska hallon på toppen är några olika varianter. Oavsett, glöm inte flinsaltet på toppen! Kakan är mäktig så jag tycker att den är lagom till sisådär 14-16 personer.
Pajbotten: Skär smöret i små bitar. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till degen, i en matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet om den inte gå ihop. Lägg kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen i en rymlig pajform med löstagbar kant, 26-28 cm i diameter. Nagga formen väl med en gaffel. Tryck fast folie på kanterna. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter tills det har fått lite färg. Låt kallna. Ta bort folien.
Fyllning: Hacka chokladen. Koka upp grädde, sirap, vaniljfrön och salt. Dra åt sidan och rör ner chokladen till en slät smet. Bred ut jämnt i pajskalet. Strö över valfri topping. Ställ kallt i minst 5 timmar. Smula över flingsalt strax före servering.
Tips!
Pajdeg ska alltid arbetas ihop snabbt, då håller den sig riktigt spröd.