Det går inte riktigt att sätta ord på hur apelsin och rödbeta smakar ihop. Den lite jordiga och mörka smaken från rödbeta och den säreget friska smaken från blodapelsin är fantastiska tillsammans. Det är viktigt att balansera upp med lite syra av citron. Toppa gärna med björnbär.
4 portioner:
1 kg blodapelsiner
Rödbetslag:
2 dl färskpressad rödbetsjuice
(finns att köpa)
1 vaniljstång
1 liten bit färsk ingefära
(1 1/2 msk hackad)
3/4 dl råsocker
lite pressad saft av citron
Till servering:
En liten knaprig småkaka, t ex nötkaka
Det går inte riktigt att sätta ord på hur apelsin och rödbeta smakar ihop. Den lite jordiga och mörka smaken från rödbeta och den säreget friska smaken från blodapelsin är fantastiska tillsammans. Det är viktigt att balansera upp med lite syra av citron. Toppa gärna med björnbär.
Halvera vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna. Skala och skiva ingefäran. Skär i tunna stickor och sedan i riktigt små tärningar. Häll rödbetsjuice i en kastrull och tillsätt vaniljstång och frön, ingefära och råsocker. Låt få ett uppkok. Dra åt sidan och rör tills sockret har löst sig. Tillsätt lite saft av citron.
Skär bort skalet från apelsinerna. Skär ut filéer mellan hinnorna. Lägg dem i rödbetslagen. Låt stå och dra åt sig smak i minst 1 timme. Smaka av balansen mellansötma och syra. Balanser ev med lite honung eller extra saft av citron. Garnera gärna med björnbär. Servera gärna med en liten knaprig kaka.
Foto: Sanna Blåvarg
Tips!
Arrangera gärna apelsinfiléerna i ett fint mönster direkt på tallrikar. Ringla över av lagen och garnera med björnbär.