Servera gärna denna läskande, kalla soppa med vaniljglass och mandelkakor. Passar riktigt varma sommardagar.
4-6 portioner:
200 g rabarber (ca 2 stjälkar)
3 dl koncentrerad rabarbersaft
6 dl vatten
1 vaniljstång, halverad på längden
1 tsk nystötta kardemummakärnor
1 1/2 tsk potatismjöl
1/2-1 dl strösocker
ca 10 jordgubbar
ev lite pressad citronsaft
Till servering:
Isbitar
vaniljglass
t ex mandelkakor
Servera gärna denna läskande, kalla soppa med vaniljglass och mandelkakor. Passar riktigt varma sommardagar.
Skär rabarbern i tändstickstunna stickor och lägg dem i en bunke. Koka upp rabarbersaft, vatten, vaniljstång och kardemumma. Tillsätt potatismjölet utrört i lite vatten. Slå den heta soppan över rabarbern, smaka av med socker. Rör så att det smälter. Låt soppan svalna. Ställ den kallt ettpar timmar så att den får dra till sig smaker och rabarbern bli mjuk. Skiva jordgubbarna och tillsätt dem. Smaka av sötma och syra och balansera eventuellt upp med lite extra socker eller pressad citronsaft. Servera med isbitar, glass och ev mandelkakor.
Foto: Joel Wåreus
Balansera smakerna.
Här är det viktigt att smaka av noga med sockret, eftersom saften kan vara olika sötad och rabarberns syra kan variera. Smaka av både före och efter att den är avsvalnad. Balansera eventuellt upp med lite extra socker eller lite pressad citronsaft om den är för söt.