Osten ska sotas strax före servering så att den mjuknar lite och är varm. Till det behövs en brännare, en sådan som används till crème brulée.
4 portioner:
4 portionsbitar manchegoost (à ca 75 g)
4 färska, väl mogna fikon
2 blonda apelsiner
saften av 1/2 apelsin
2 msk flytande honung, gärna apelsinblomshonung
1 dl saltrostade macronmandlar
eventuellt sakurakrasse eller
småskott till garnering
Osten ska sotas strax före servering så att den mjuknar lite och är varm. Till det behövs en brännare, en sådan som används till crème brulée.
Lägg upp osten på fyra portionstallrikar. Skär ett djupt kryss i varje fikon så att de fortfarande håller ihop i botten. Skär bort skalet från apelsinerna och skär dem i stora bitar.
Sjud honung och apelsinsaft i en panna. Lägg i fikonen och låt de brässera i 1-2minuter, så att de precis bara mjuknar lite. Skaka pannan lätt. Vänd ner apelsinbitarna och fördela frukten på tallrikarna. Strö över mandlar och eventuellt sakurakrasse. Sota ostarna lätt med brännaren. Servera direkt.
Foto: Sanna Blåvarg
Ingen brännare?
Om man inte har en brännare kan man sätta ugnen på grill och högsta värme. Lägg ostarna på en plåt och ställ in högt upp i ugnen. Sota dem under grillelementet med ugnsluckan på glänt tills de har fått fin färg.