Gul ärthoummus

I Grekland äter de gärna en varm röra på favabönor. Här har jag hämtat inspiration från deras ljuvliga röra men använt våra svenska, gula ärter istället. Inte dumt alls!

Ingredienser:

1 dl torkade, gula ärter

1 schlottenlök, eller 1/4 gul lök

1 buljongtärning

saft av 1 citron + lite extra

2 kryddnejlikor

1 stjärnanis

1/2 dl olivolja

2 msk av kokvattnet

I Grekland äter de gärna en varm röra på favabönor. Här har jag hämtat inspiration från deras ljuvliga röra men använt våra svenska, gula ärter istället. Inte dumt alls!

Lägg ärtorna i en kastrull och häll på riktigt med vatten. Låt ligga i blöt i minst 8 timmar eller över natten. Häll av vattnet och häll på rikligt med nytt, kallt vatten, cirka 13 dl. Skala och dela löken i två bitar. Tillsätt den i ärterna med buljongtärning, citronsaft och kryddor. Koka ärterna mjuka i 30 minuter till en timme, koktiden kan variera men det gör inget om de blir lite överkokta då de ändå ska mixas).  Häll av kokvätskan, men spara 2-3 matskedar. Ta upp kryddorna. Mixa ärter och lök med det lilla kokvattnet, olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Foto: Sanna Blåvarg

Användbart här:

Fler Härliga Recept

Snittar

Grönsaker med ärtdipp

Köttbullar med sommarörter

Majskolvar

Salmalax med wasabi

Friterade polentasticks

Grillbröd med löjromstopping

Små laxmackor

Inbakad fetaost

Zucchinifritters

Varma citrusoliver

Kokta ägg med romröra

Gul ärthoummus

Sparrispizza med jordärtskocka

Prosciutto & melon

Smart potatissallad