I Grekland äter de gärna en varm röra på favabönor. Här har jag hämtat inspiration från deras ljuvliga röra men använt våra svenska, gula ärter istället. Inte dumt alls!
Ingredienser:
1 dl torkade, gula ärter
1 schlottenlök, eller 1/4 gul lök
1 buljongtärning
saft av 1 citron + lite extra
2 kryddnejlikor
1 stjärnanis
1/2 dl olivolja
2 msk av kokvattnet
I Grekland äter de gärna en varm röra på favabönor. Här har jag hämtat inspiration från deras ljuvliga röra men använt våra svenska, gula ärter istället. Inte dumt alls!
Lägg ärtorna i en kastrull och häll på riktigt med vatten. Låt ligga i blöt i minst 8 timmar eller över natten. Häll av vattnet och häll på rikligt med nytt, kallt vatten, cirka 13 dl. Skala och dela löken i två bitar. Tillsätt den i ärterna med buljongtärning, citronsaft och kryddor. Koka ärterna mjuka i 30 minuter till en timme, koktiden kan variera men det gör inget om de blir lite överkokta då de ändå ska mixas). Häll av kokvätskan, men spara 2-3 matskedar. Ta upp kryddorna. Mixa ärter och lök med det lilla kokvattnet, olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Foto: Sanna Blåvarg