Tomatpaj

Den här pajen är härlig hela sommaren och tidig höst när tomaterna är som finast. Gör pajskalet i förväg, det kan även frysas. Fyllningen är av färskost och ska inte bakas. Lätt som en plätt!

4-6 portioner:

Pajdeg:

100 g kallt smör

3 dl vetemjöl

1/2 dl grahamsmjöl

1 krm salt

2 msk kallt vatten

Fyllning:

150 g fetaost

2 dl mezeyoghurt

3 tomater

olivolja

nymalen svartpeppar

Den här pajen är härlig hela sommaren och tidig höst när tomaterna är som finast. Gör pajskalet i förväg, det kan även frysas. Fyllningen är av färskost och ska inte bakas. Lätt som en plätt!

Pajbotten: Skär smöret i små bitar. Arbeta samman med mjöl och salt till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop tills det precis bildar en boll. Lägg kallt att vila i ca 30 min. Sätt ugnen på 175°. Tryck eller kavla ut degen tunt i en pajform, 26 cm i diameter, även väl upp på sidorna. Nagga botten med t ex en gaffel. Grädda pajskalet i 10-15 min. tills den har fått lite färg. Frys in eller förvara torrt till nästa dag.

Fyllning: Bryt fetaosten i bitar och mixa med yoghurt till en slät smet. Ställ kallt. Hit går det bra att förbereda en dag i förväg.

 Innan servering: ta fram fyllningen i god tid så den blir mjuk och bredbar, mixa den gärna snabbt så blir den extra fluffig. Skiva tomaterna riktigt tunt. Strö över lite salt och socker. Bred försiktigt fyllningen i pajbotten. Klappa tomaterna från överflödig vätska och fördela på pajen. Droppa över olja. Dra några drag med svartpepparkvarnen.

Foto: Lina Eriksson

 

 

 

Tips!

Gör både pajskalet och fyllningen i förväg så går det sedan hur snabbt som helst att lägga ihop den.

ANVÄNDBART HÄR:
ANVÄNDBART HÄR:

Fler Härliga Recept

Kronärtskockor med kryddolja

Quinotto med späda skott

Grönsaksrisotto

Senapsslungad brysselkål

Baba ganouj

Grönsakscurry

Majskolvar

Rotfruktssoppa

Citronlakrits cheesecake i glas

Tacotillbehör

Zucchinispaghetti

Zucchinifritters

Bakad rotselleri

Fylld savoykål

Gnocchi

Vårsallad