Lasagne med kronärtskocka

En rktigt krämig lasagne full av både mozzarella och parmesan. Använd gärna lite av oljan som skockrona ligger i för att ha till en sallad bredvid. Droppa över lite vinäger.

4 portioner:

1 stor purjolök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

ca 1 dl pinjenötter

ca 12 lasagneplattor

2 burkar marinerade kronärtskockor (à ca 280 g)

ca 1/2 dl färskriven parmesanost

salt och vitpeppar

 

Ost-och citronsås:

25 g smör

1/2 dl vetemjöl

5 dl mjölk

3 dl grädde

200 g riven mozzarellaost

finrivet skal av 1 citron

En rktigt krämig lasagne full av både mozzarella och parmesan. Använd gärna lite av oljan som skockrona ligger i för att ha till en sallad bredvid. Droppa över lite vinäger.

Ansa och strimla purjon tunt. Skala och hacka vitlöken. Fräs allt mjukt i olja utan att det får färg. Tillsätt det mesta av pinjenötterna. Lägg lite av fräset åt sidan till garnering. Ostsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet. Tillsätt mjölken, lite taget, så att eventuella klumpar löser sig. Häll i grädde och låt sjuda under vispning tills den tjocknar lite. Tillsätt mozzarella och citronskal. Salta och peppra såsen. Sätt ugnen på 175°. Varva ostsås, purjofräs, lasagneplattor och 1 1/2 burk kronärtskockor (utan oljan) i en medelstor, smord ugnssäker form. Börja och avsluta med ostsås. Strö över resten av nötterna och parmesanost. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills den är mjuk. (Täck ev med folie på slutet). Garnera med de sista kronärtskockorna och purjofräset.

 Foto: Lina Eriksson

 

 

Lasagneform:
Lasagneform:

Fler Härliga Recept

Baba ganouj

Rågrillad sparris

Spenatomelett i ugn

Kronärtskockor med kryddolja

Vårsallad

Palsternacks-gratäng

Grönsakscurry

Inbakad fetaost

Orchiette med mandelpesto

Tomatpasta i långpanna

Lasagne med kronärtskocka

Rödbetsplättar med pestoklick

Vit sparrissoppa

Linguine med kalvfrikadeller

Chokladkolapaj

Sparrisrisotto