Havregröt på två vis

Här är två recept på gröt med havre. Kall gröt över natten (eller ”overnight oats” som det också kallas) är himla bra för den som vill förbereda sin frukost. I Tyskland och Schweiz kallas det för birchermüsli. Klippt havregröt, eller "steel cut" gröt som det även kallas, är en varm gröt där kliet (skalet) på havren är kvar. Det gör den både extra smakrik och nyttig.

Overnight oats:

1 1/2 dl havregryn

1 1/2 dl yoghurt eller vegetabiliskt alternativ

1 dl äpple- eller apelsinjuice

1/2 dl russin

1 msk linfrö

2 krm malen kanel

Klippt havregröt:

2 dl klippt havre (Steel cut oats)

6 dl vatten, mjölk eller vegetabiliskt alternativ

1 nypa salt

Här är två recept på gröt med havre. Kall gröt över natten (eller ”overnight oats” som det också kallas) är himla bra för den som vill förbereda sin frukost. I Tyskland och Schweiz kallas det för birchermüsli. Klippt havregröt, eller "steel cut" gröt som det även kallas, är en varm gröt där kliet (skalet) på havren är kvar. Det gör den både extra smakrik och nyttig.

Overnight oats:

Rör ihop alla ingredienser. Lägg i två glas eller skålar. Täck och ställ kallt över natten eller i minst 8 timmar.

Klippt havregröt:

Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp och sänk värmen så att det småputtrar. Koka i 5-6 minuter under omrörning.

Tips!

- Det finns massor av goda saker att toppa gröten med: jordnötssmör, äppelmos, torkad frukt i små bitar, skivad banan, rivet äpple, mosade bär, kanel, kardemumma, nötter och frön. Att mosa ner en banan i gröten är också gott. Och att ringla över lite lönnsirap, det är riktig helglyx!

Tips till varm gröt:

-      Knäck i ett ägg i den kokta gröten ger extra proteiner.

-      1 tsk kakao och 1 tsk vaniljsocker blir chokladgröt.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Grönsakscurry

hallonkräm

Currykyckling med gula ärter

Auberginecurry

Polenta med tomat- och svampsås

Havrepannkakor

Kikärtsfritters med tillbehör

Enkla fröfrallor

Rödkål med enbär och feta

Zucchinispaghetti

Boeuf Bourgignon på vildsvin

Bakad blomkål med kryddsmör

Ölkokta blåmusslor

Gnocchi

Musseltomatgryta

Potatis- och purjofritters