Gnocchi

Hemgjord gnocchi är alldeles extra gott. De går utmärkt att koka för att sedan frysa in. Stek dem sedan gyllene i olivolja så blir de dessutom lite frasiga på utsidan. Eller förväll hastigt i kokande vatten och servera precis just så. Det viktiga när man gör gnocchi är att använda mjölig potatis!

4 portioner:

6–8 medelstora potatisar (600 g) av mjölig sort

1 ägg

2 - 2 1/2 dl siktat dinkelmjöl (150 g)

(eller vetemjöl)

1 tsk salt

Tillbehör:

1 röd chili

1vitlöksklyfta

250 g broccoli

1/2 dl olivolja

250 g körsbärstomater, gärna på kvist

riven parmesan

Önskas svamp?

50 g valfri svamp,

t ex kantareller eller champinjoner

salt och peppar

Hemgjord gnocchi är alldeles extra gott. De går utmärkt att koka för att sedan frysa in. Stek dem sedan gyllene i olivolja så blir de dessutom lite frasiga på utsidan. Eller förväll hastigt i kokande vatten och servera precis just så. Det viktiga när man gör gnocchi är att använda mjölig potatis!

Koka potatisen med skal. Skala när den ännu är varm. Pressa potatisen med potatispress direkt på en lätt mjölad arbetsbänk eller i en bunke. Låt svalna lite. Knäck i ägget. Salta och knåda in mjölet, mängden mjöl kan variera beroende på potatis. Degen är färdigknådad när den är smidig och inte fastnar på fingrarna.

Koka upp rikligt med väl saltat vatten i en rymlig gryta. Dela degen i 4 delar. Rulla varje del fingertjock på mjölad arbetsbänk. Skär i 2 cm långa bitar. Tryck till varje bit lätt mot insidan av en gaffel eller med tummen om du vill ha en rundare och mer snäckformad gnocchi.

Halvera, kärna ur och hacka chilin. Banka till vitlöksklyftan. Dela broccolin i småbuketter, skiva stjälken. Fräs allt i olivoljan på medelvärme cirka 3 minuter i en rymlig panna. Tillsätt tomater och fräs i ytterligare ett par minuter.  Önskas svamp så fräs den väl i smör och olja i en panna i ett par minuter. Salta och peppra.

Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Sjud gnocchin ett par minuter tills de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt rinna av.

Fräs gnocchin lätt i smör i en stekpanna, lägg dem direkt i broccoliblandningen. Vänd runt väl. Toppa med svamp om så önskas. Servera genast med riven parmesan.

Foto: Wolfgang Kleinscmidt

 

Tips!

Servera med andra goda grönsaker, som fräst kål, spenat eller liknande.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Brödpaket med sojafärs

Nudlar med viltskav

Orchiette med mandelpesto

Äppelpizza & punschglass

Auberginegryta med svartkål

Pasta med broccolipesto

Glutenfri smulpaj

Potatisbullar med rårörda lingon

Lammfärspytt i ugn

Morotsbröd

Eton Mess apelsin

Havrekex

Misobakade auberginer

Grönsakssoppa

Auberginecurry

Tomatgratäng med fetaost