Av en lag kan man variera sina inläggningar på alla möjliga vis. Välj en grönsak eller blanda olika i samma burk. Kryddorna kan ju även de varieras med allt från färska örter, chili eller torkade kryddor.
Till cirka 1 kg grönsaker:
Grundlag:
1 dl salt
2 dl ättikssprit
3 dl vatten
4 dl socker
Blandat sommargrönt:
1 kg grönsaker, t ex morötter,
blomkål och färsk lök
ett par kvistar färsk örtkrydda, t ex libbsticka, rosmarin eller timjan
3 grovkrossade svartpepparkorn
Västeråsgurka med krondill
1 kg små västeråsgurkor
ca 2 msk senapsfrö
15-20 dillkronor
Av en lag kan man variera sina inläggningar på alla möjliga vis. Välj en grönsak eller blanda olika i samma burk. Kryddorna kan ju även de varieras med allt från färska örter, chili eller torkade kryddor.
Lägg ingredienserna till lagen i en bunke. Rör tills socker och salt har löst sig.
Sommargrönt:
Skär eller plocka grönsakerna i bitar. Slanta morötter. Doppa dem i kokande vatten, med t ex en hålslev. Lägg över i absolut rena burkar. Lägg i en ört och peppar. Häll på lagen. Låt dra på mörk och sval plats i ca 7 dagar.
Västeråsgurkor:
Tvätta och skär gurkan i centimetertjocka skivor. Lägg i absolut rena burkar och häll på lagen. Låt dra på mörk och sval plats i ca 14 dagar.
Hållbarhet:
Oöppnade burkar håller i minst 3 månader.