Inlagda päron

Det är mysigt och vackert att göra olika sorters inlagda päron att servera på ett stort fat. Här är tre olika päron att välja mellan. Ett guldgult saffranspäron, ett friskt och kryddigt ingefärspäron, eller ett päron rött som skogens lingon. Oavsett vilket du väljer, servera med mörk chokladsås och lättvispad grädde eller vaniljglass.

8-12 päron:

1 kg päron, gärna små, fasta och söta

saft av 1 citron

1 vaniljstång

8 dl vatten

4 dl ekologiskt socker

saften av 2 ekologiska citroner

Saffranspäron:

1 g saffran, gärna saffranscoupé (strån)

1/2 citron i skivor

ev 2 limeblad

Ingefärapäron:

1 valnötsstor bit färsk ingefära, skalad och skuren i stickor

1 msk stötta kardemummakapslar- eller kärnor

2 hela stjärnanis

Lingonpäron:

3 dl lingon (frysta går utmärkt)

2 kanelstänger

Det är mysigt och vackert att göra olika sorters inlagda päron att servera på ett stort fat. Här är tre olika päron att välja mellan. Ett guldgult saffranspäron, ett friskt och kryddigt ingefärspäron, eller ett päron rött som skogens lingon. Oavsett vilket du väljer, servera med mörk chokladsås och lättvispad grädde eller vaniljglass.

Oavsett vilket sort du väljer, börja så här:

Skala päronen. Lägg direkt över dem i en bunke med kallt vatten och citronsaft så att de inte mörknar. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och frön i en rymlig kastrull med vatten, socker och citronsaft. Välj nu att tillsätta ingredienserna till en av smaksättningarna. Låt få ett uppkok, låt sedan lagen koka på svag värme under lock i tio minuter. Tillsätt päronen och sjud tills de känns mjuka men med lite motstånd. Koktiden kan variera mycket beroende på päronsort och storlek. En bra hålltid är 10-20 minuter. Skölj rena burkar i hett vatten (så att de inte spricker när den varma lagen tillsätts).  Lägg försiktigt över päron i burkarna och häll över av lag så att det täcker. Förslut. Håller i kylen i cirka en vecka.

Chokladsås:

2 dl valfri grädde

1 dl kakao

1 dl ekologiskt socker

1-2 krm salt (beroende på hur salt du önskar din sås)

Koka upp ingredienserna under vispning i en kastrull, sjud i 5 minuter.  Klart!

Foto: Sannas Blåvarg

När är päronen klara?

Stick in en provsticka eller en vass liten kniv i päronet. Om det känns mjukt med ett lätt motstånd i mitten så är de perfekta!

Fler Härliga Recept

Torkade äppelringar

Helgfrukost

Nyponsoppa

Exotisk champagnefrukt

Viltstek & gratäng

Apelsinsallad

Bitterljuv citrussallad

Mozzarella & blodapelsin

Päronmarmelad

Äppelpizza & punschglass

Stekta bananer med vispad mascarpone

Chokladglass

Glöggtiramisu

Kyld rabarber- och jordgubbssoppa

Smulpaj

Rabarberlemonad