Visst går det bra att baka egna lätta och luftiga hamburgerbröd. Chiafrö gör dem nyttiga och snyggt prickiga! Även linfrö är gott i.
10 bröd:
2 dl valfri mjölk, komjölk eller vegetabilisk
1 dl vatten
25 g jäst
1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
1 msk honung
1 ägg
1 dl chiafrö eller linfrö
9–10 dl siktat dinkelmjöl
1 äggvita, lätt uppvispad
ca 1 dl sesamfrön
Visst går det bra att baka egna lätta och luftiga hamburgerbröd. Chiafrö gör dem nyttiga och snyggt prickiga! Även linfrö är gott i.
Värm mjölk och vatten i en kastrull tills det är fingervarmt (37°). Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt olja, salt, honung, ägg, chiafrö och det mesta av mjölet. Arbeta degen riktigt smidig, gärna ca 5 minuter i en assistent. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. Dela degen i 10 bitar. Rulla till runda bollar och platta till dem väl med handen,kavla dem dessutom lätt, till ca 10 cm i diameter. Pensla degbitarna lätt med äggvita. Strö över sesamfrö. Lägg över bröden på 2 plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter under bakduk.
Sättugnen på 250°.
Grädda bröden i mitten av ugnen, eller båda plåtarna samtidigt med varmluft, i 7–9 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.