Minisemlor
Görn Smoothie

Det är så trevligt med det lilla tycker jag. Att bjuda minisemlor blir till en fin dessert, något att äta lite högtidligt. Kanske inte minst på självaste semmeltisdagen. För den som vill så går det utmärkt att göra 20 stora semlor istället. Sänk värmen till 225° och grädda dem i 8-10 minuter istället. Citron i fyllningen ger en fin fräschör och lite finhackad mandel ger det perfekta lilla tuggmotståndet. Bakpulver i degen hjälper till att lyfta degen så att bullarna blir riktigt luftiga och lätta.

Ca 70 minisemlor:

100 g smör

3 dl mjölk

2/3 pkt jäst (ca 35 g)

1/2 tsk salt

1/2 dl strösocker

1 tsk stötta kardemummakärnor

1 ägg

cirka 9 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:

300 g mandelmassa

1 äggula

2-3 msk vispgrädde

rivet skal av 1 citron

2 msk hackad sötmandel

3 dl vispad grädde

 

Topping:

florsocker

Det är så trevligt med det lilla tycker jag. Att bjuda minisemlor blir till en fin dessert, något att äta lite högtidligt. Kanske inte minst på självaste semmeltisdagen. För den som vill så går det utmärkt att göra 20 stora semlor istället. Sänk värmen till 225° och grädda dem i 8-10 minuter istället. Citron i fyllningen ger en fin fräschör och lite finhackad mandel ger det perfekta lilla tuggmotståndet. Bakpulver i degen hjälper till att lyfta degen så att bullarna blir riktigt luftiga och lätta.

Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm tills den är fingervarm. Smula jästen i en bunke och rör ut den i degvätskan. Häll i salt, socker, kardemumma och ägg. Arbeta in mjölet blandat med bakpulver i cirka 5 minuter. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.

 Gör under tiden fyllningen. Mixa ihop mandelmassa med äggula, grädde och citronskal till en slät smet. Rör ner mandelhack och ställ åt sidan så länge.

 Rulla ut degen till två längder, skär i bitar och rulla dem till ca 70 kulor. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i 20 min. Sätt ugnen på 250° (och gärna varmluft). Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten till övre delen av ugnen i ca 5 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

 Skär av ett lock på varje bulle och pilla ut lite av inkråmet. Klicka eller spritsa i fyllning. Vispa grädden. Spritsa eller klicka den på fyllningen. Lägg på locket och pudra väl med florsocker.

Frys in bullar!

Om bullarna ska frysas in, så gör det när de precis har svalnat. Ta sen fram några åt gången, de tinar snabbt.

ANVÄNDBART HÄR:
Fler Härliga Recept