Grillad lättgravad laxsida
Görn Smoothie

Genom kryddblandningen får laxen en underbar smak, men blir även lättgravad vilket är fantastiskt gott. Det tar fin smak av att grava bara nån timme, men för den som vill förbereda sin middag i god tid kan den gott ligga över dan.

Räcker till: 6 personer

1 sida urbenad lax med skinn (ca 1 1/2 kg)

1 msk chipotlepasta

finrivet skal och saft av 1 liten citron

Kryddblandning:

3 vitlöksklyftor

3 msk flingsalt

2 msk farinsocker

1 msk rökt paprikapulver

1 tsk senapspulver, t ex Coleman´s

1 tsk lökpulver

Till servering:

Färska bondbönor & spenat

Crème fraiche smaksatt med citronskal- och saft, salt och peppar

Genom kryddblandningen får laxen en underbar smak, men blir även lättgravad vilket är fantastiskt gott. Det tar fin smak av att grava bara nån timme, men för den som vill förbereda sin middag i god tid kan den gott ligga över dan.

Kryddblandning: Stöt ihop kryddblandningen väl i en mortel.

Lax: Skär några snitt i laxens skinnsida med en vass kniv. Lägg den på en stor bricka eller i en långpanna.

Gnid in laxens köttsida med kryddblandningen på morgonen eller i minst 1 timme innan den ska grillas. Täck med plastfolie och ställ kallt.

Grillning: Tänd grillen och låt få fin glöd. Rör under tiden ihop chipotlepasta med skal och saft av citron. Pensla blandningen på laxen. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på grillen, gärna med lock. (Ventilen i locket ska vara öppen, annars öppna locket då och då)i 20-40 min. När fiskköttet börjar vitna på ovansidan är den klar, men låt den gärna vara lite rosa i mitten. Den eftersteker och är väldigt god om den får behålla en lite rå kärna i mitten. Stick gärna en liten kniv i laxen och kontrollera.

Ont om tid?

Skär laxen i portionsbitar och följ i övrigt receptet. Grilla runt om i cirka 10 min.

ANVÄNDBART HÄR:
Fler Härliga Recept