Fläskfilé med gräddig sky

En god klassiker som blir nyskapande med roliga tillbehör. Köttet ska marinera i 3 timmar eller över natten för bäst resultat. Läs igenom receptet innan du börjar laga. Flera saker går nämligen bra att förbereda.

Cirka 4 portioner:

 1 fläskfilé (ca 600 g)

smör och olja till stekning

2 dl vispgrädde

2 msk konc kalvfond

salt och nymalen svartpeppar

 

Marinad:

2 msk neutral raps- eller majsolja

2 msk balsamvinäger

finrivet skal av 1/2 apelsin

saft av 1 apelsin

2 msk honung

2 krossade vitlöksklyftor

 

Bakade potatisskivor:

1 kg g bakpotatis

3/4 dl olivolja

 Fänkålssalt:

1/2 msk hela fänkålsfrön

2 msk flingsalt

2 msk finhackad persilja

3 krossade svartpepparkorn

Varmt vintergrönt:

200 g brysselkål

200 g svartkål

1 dl skalade, rostade hasselnötter

1/2 dl olivolja

salt och peppar

En god klassiker som blir nyskapande med roliga tillbehör. Köttet ska marinera i 3 timmar eller över natten för bäst resultat. Läs igenom receptet innan du börjar laga. Flera saker går nämligen bra att förbereda.

Kött: Rör ihop marinaden. Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Låt ligga kallt i ca 3 tim, men gärna i ett dygn. Hit går det bra att förbereda. Ta ut köttet i god tid så att det blir rumstempererat, torka av det lätt. Sila ner marinaden i en kastrull. Bryn köttet runt om i smör och olja i en panna. Stick in en stektermometer i köttet. Sänk värmen på spisen till lägsta och häll 1 dl vatten runt köttet. Täck med lock eller folie. Låt brässera klart tills innertemperaturen är 65°. Tillsätt steksky, grädde och fond i marinaden. Koka ihop i ca 5 minuter. Smaka av noga med salt och peppar. Smaksätt ev med 1-2 tsk tryffelolja.

Potatis: Skala och skär potatisen i 2-3 mm tunna skivor. Halvera dem på längden. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Koka potatisen knappt mjuk i 3-5 min. Kontrollera noga så att den inte kokar sönder! Häll av försiktigt i durkslag och skölj i kallt vatten. Låt rinna av väl. Ställ potatisskivorna i fyra portionspajformar (eller i stor). (Pensla lite olja på potatisen om den förbereds). Rosta fänkålsfrö gyllene i en stekpanna. Mortla eller mixa väl med flingsalt, persilja och peppar. Hit går det bra att förbereda. Sätt ugnen på 225°. Ringla olivoljan på potatisen. Strö över ca 1/2 tsk av fänkålssaltet. Grädda i mitten av ugnen i 40-50 minuter tills skivorna blivit gyllene och krispiga.

Varmt vintergrönt: Ansa och plocka de yttre blad från brysselkålen, släng de som är tråkiga. Halvera brysselkålen. Strimla svartkålen. Hit går det bra att förbereda. Innan servering: Bryn allt på medelvärme i olivolja i 3-5 minuter. Salta och peppra.

Finns två ugnar?

Finns två ugnar kan man köra köttet på 150° ugnstemperatur till 65° innertemperatur (det par ca 30 min). Potatisen får under tiden gräddas i hög värme i den andra ugnen.

 

 

Smaksätt skyn:

Smaksätt gärna skysåsen med ett par teskedar tryffelolja eller med färskriven vintertryffel precis innan servering.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Linguine med kalvfrikadeller

Nöttårta

Lövbiff med varm bönsallad

Späd sparrissallad med majovinägrette

Rabarberbubbel

Burritos med chipotle

Gravad renfilé

Kaningryta

Krämig äggsallad

Bakad blomkål med kryddsmör

Apelsin i rödbetslag

Nudlar med viltskav

Viltkebab

Torsk med brynt kaprissmör

Fläskfilé med gräddig sky

Naturbetesgryta