Är detta paradiset?

Jag skulle verkligen inte vilja kalla mig själv för en ”yogi”, men för många år drog en god vän med mig på Kundaliniyoga hos fantastiska Sophia www.breathe.se Det var då för mig ett underbart sätt att en gång i veckan få en egen stund bort från småbarn och mycket jobb. En whiplash senare skulle så småningom få mig att pausa då nacken inte gillade yogan just då.

För ett par år sedan lockade en vän med mig på en yogaresa till Grekland, med inriktningen lite mer åt medicinsk- och yinyoga.

En annan fantastisk yogainstruktör, Maja Åström, som har www.yosyoga.se med sin syster Elin, höll i denna fantastiska vecka på Zakynthos.

Då detta var den absolut i särklass finaste ”ego-boost” jag gett mig själv så är jag nu tre år senare tillbaka på samma ställe, med samma ljuvliga yoga. Denna gång fick jag dessutom som bonus med mig min kära vän Lotta Seipel som jag drev restaurang Format med, och vi drev även cateringfirma med under många år.

 Vi befinner oss på ön Zakynthos, hos Maria & Dionysos som sedan många år driver det utomordentligt välskötta Daphnes Villas http://www.daphnes-zakynthos.com Maria är från Sverige men har bott här i över trettio år. I området finns det tio fina hus med eget kök att hyra i olika storlekar. Vad jag tror att jag gillar allra mest är den omsorgsfullt familjära känslan, den avspända stämningen, samtidigt som det är super-rent och fräscht. Med havet, små tavernor och storslagen natur runt knuten, så är detta precis vad jag önskar av ett fint resmål.

Men sen kom vi till det där med paradiset…

Som den matmänniska jag är så landar jag inte helt mjukt om inte maten är hundra. Här kan man självklart köpa de finaste lokala grönsakerna och ostarna, men man behöver heller inte traska många meter för att få en extraordinärt god Grekisk sallad, friterade zucchinibollar, filobakad feta med honung eller grillad bläckfisk på den lilla strandrestaurangen.

Hur blev en fylld fralla till exempel spännande? Jo, genom att gröpa ur den och fylla hålet med den ljuvligaste tomatsallad. Typ så här:

Foto: Lina Eriksson

Fyllda frallor

Räcker till: 2 personer

2 stora frallor, gärna lite grova

300 g tomater

3 msk olivolja

1 msk rödvinsvinäger

100 g färsk spenat

1 vitlöksklyfta

1 fetaost (150 g)

1 dl oliver, gärna Kalamata

1 tsk torkad oregano

Skär av toppen på frallorna och gröp ur det mesta av inkråmet. Finhacka tomaterna. Rör ihop med olja, vinäger, salt och peppar. Rör om. Fräs spenaten i lite olja. Riv i vitlöken. Salta och peppra. Fördela spenat och tomathack i bröden (ringla över den vätska som bildats). Bryt över fetaost. Toppa med oliver och torkad oregano. Ringla eventuellt över lite extra olja.

 

Och en risotto ska väl ändå inmundigas i Italien ändå? Krämigt len och med massor av parmesan.. Jo, det är i och för sig rätt så svårslaget. Här på Zakynthos gör de något helt annat. Och säkerligen på olika vis. Vad jag ätit är ett tomatris med massor av spenat. Inte på något vis likt Italienarnas sätt att tillaga riset på, men underbart gott. Recept här: http://www.malinlandqvist.se/recept/spenat-och-tomatris

 

 

Foto: Lina Eriksson

 

Sen har vi ju det där med sött och salt. Här i form av inbakad feta serverad med honung. http://www.malinlandqvist.se/recept/inbakad-fetaost

Suck, vad gott!

  Eller några enkla plock.

-  Rosta lätt mortlade fänkålsfrön i en torr panna. Blanda eventuellt med lite torkade lavendelblommor. Strö det över fetaost. Till detta dammar vi av den gamla vitvinsklassikern Retsina, med sin kraftfulla smak av kåda. Drick det iskallt till melonen och det kommer att sjunga i munnen!

-  Rör ihop 3 dl passerade tomater, 1/2 dl olivolja och en gnutta socker. Salta och peppra. Riv i 1 vitlöksklyfta. Vänd ner 1 burk skölja, stora, vita bönor. Repa över timjan. Servera med ett gott bröd. 

-  Rucola, torkade fikon, rostade pinjenötter och en Grekisk hårdost   (t ex Kefalograviera) blir till en ljuvlig sallad. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Salta och peppra.

 

Men det jag tror att jag lägger närmast hjärtat när jag åker hem blir nog ändå de krämiga äggen i tomatsås. Som vi fick tillagat åt oss av en man som bodde på stranden. Han kokade tomatsåsen (som vad gjord på färska bifftomater) länge, länge över öppen eld vid sitt lilla strandviste. Förresten, kolla in potatislagret!

Efter att tomatsåsen fått koka i ett par timmar tryckte han försiktigt och mycket omsorgsfullt ner botten av en soppslev i såsen och stjälpte försiktigt ner ett ägg i gropen som bildats.  Bredvid kokade även en jättelik bläckfisk i saltvatten. Den skars sedan upp i bitar och marinerades i olivolja och citron.

Varma ägg i tomatsås

Cirka 4 portioner:

 1 1/2 kg färska, röda, fina tomater

1 stor gul lök

3 vitlöksklyftor

1/2 dl färsk, repad oregano

1 dl olivolja

2 msk tomatpuré

1 tsk ättikssprit (12%)

1 msk honung

6 ägg

salt och svartpeppar

 

Tomatsås: Skålla, skala och skär tomaterna i grova bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Låt koka med oregano i oljan i en gryta på svag värme i cirka 5 min utan att det får färg. Tillsätt hackade tomater, tomatpuré, ättikssprit, honung, salt och peppar. Låt puttra ihopunder lock i cirka1 timme. Rör om då och då. Smaka av sältan väl.

Ägg: Knäck ett ägg i taget i en kopp. Tryck ner en soppslev i tomatsåsen och häll försiktigt ner ägget i sleven. Tippa sleven så att äggen hamnar i såsgropen. Gör likadant med resterande ägg. Låt sjuda med lock utan att omrörning i 10-15 minuter beroende på hur fasta ägg som önskas.

 

Eller är det kanske ändå dessa som blev mina favoriter? Friterade, små frasiga "bollar" med krämigt mjukt innanmäte. http://www.malinlandqvist.se/recept/zucchinifritters

 

 Ha en skön helg!

 

2019-05-22